Introductie nieuwe dirigent Gilian Schmidt

Sinds februari 2024 ben ik als nieuwe dirigent aangesteld bij harmonie St. Caecilia Gendt.
Na een aantal keren met de harmonie te hebben gerepeteerd en met de leden van de muziekvereniging kennis te hebben gemaakt, is het nu een goed moment om mij even aan jullie te mogen voorstellen.

Mijn naam is Gilian Schmidt, geboren te Arnhem en ben 42 jaar oud, gehuwd en de trotse vader van Luke, Thomas en Anne.
Zoals bij de meeste mensen die de kunst van het muziek maken beoefenen, is het mij van jongst af aan er met de paplepel ingegoten. Op 6-jarige leeftijd ben ik begonnen bij fanfare OBK Westervoort als tamboer. Op mijn 10de ben ik trompet gaan spelen maar ik wist bij voorbaat al dat ik bastuba wilde gaan spelen. Eerst nog ben ik vanaf mijn 12de levensjaar bariton gaan spelen (later Euphonium.)

In 2005 heb ik mijn Bachelor opleiding – cum laude – aan het Utrechts conservatorium behaald om vervolgens mijn Masteropleiding aan het conservatorium van Tilburg kunnen voortzetten, met als hoofdvak Euphonium en bijvak bastuba. In 2007 had ik mijn Master opleiding – cum laude – behaald.
Vanaf 2004 werd ik aangenomen als Euphonium speler bij het Orkest Koninklijke Marechaussee.

Na mijn studietraject als “podiumartiest” en de orkestervaringen als muzikant, merkte ik dat ik mijn creatieve en muzikale brein op een andere manier wilde gaan ontwikkelen. Ik wilde mijn muzikaliteit, mijn gevoel en de bezieling voor de muziek op een andere manier vormgeven, uitstralen en aan mensen overbrengen. En de meeste artistieke vorm om dit te kunnen doen is jezelf te ontwikkelen als dirigent – de artistieke en muzikale uitdrukking bij uitstek!
Vanaf 2010 tot 2013 volgde ik de HaFaBra- directie aan het conservatorium te Zwolle en Enschede.
Sinds 2008 tot op heden ben ik dirigent van een aantal prachtige harmonieorkesten en een brassband.

Als dirigent stuur je een orkest in een bepaalde richting, creëer je door middel van de muziek letterlijk een “harmonie” binnen jouw orkest om tot een mooi resultaat te komen. Wat mijn directie-docent mij eens zei; Gilian, dirigent dat moet je niet willen worden, dat moet je ZIJN.
Deze uitspraak is mij na jaren van dirigeren steeds duidelijker geworden. Niet alleen je muzikale ontwikkeling staat centraal maar bovenal je persoonlijkheid, je ervaringen en persoonlijke ontwikkelingen.
Aan de zojuist genoemde uitspraak zou ik nog een persoonlijke uitspraak willen toevoegen; Als dirigent zou je je “eigen symfonie” moeten kunnen dirigeren, anders gezegd… laat je baton niet uit je hand ontglippen, hoe de levens-symfonie zich ook zal ontwikkelen, verlies je dromen van wat of wie je wilt zijn niet uit het oog… (niet uit het gehoor.)

Als musicus ben ik dag in dag uit met muziek omgeven en dan is het ook wel eens prettig je “zinnen te kunnen verzetten”. Regelmatig een wandelingetje maken in de uiterwaarde geeft mij mentale ontspanning, evenals elke week een momentje fitness en zwemmen of zomers recreatief boogschieten. Ook lees ik graag boeken over theologie, mystiek, uiteenlopende geschiedenis onderwerpen en soms een spannende thriller.
Met het gezin de hort op; een museum bezoeken, de natuur in of een patatje eten vind ik erg leuk. Of na een repetitieavond gezellig thuis op de bank met een glaasje wijn of een sterke whisky met – jawel hoor! – op de achtergrond heerlijke jaren ‘60 muziek.

Graag tot ziens bij de jaarlijkse concerten, optredens en uitstapjes van harmonie St. Caecilia.
Het is mij een genoegen om u dan te kunnen ontmoeten.

Met muzikale groet,
Gilian Schmidt

Posted in Uncategorized.